Current Affairs

Current Affairs Quiz 1 | 11/04/2020 | Check Now

Current Affairs Quiz 1: The current affairs quiz in Govtjobspedia.com is going to help you to stay updated in daily current affairs which are useful for most of the competetive examinations.

Current Affairs Quiz 1

Current-Affairs-Quiz-1

1.When was the World Homeopathy Day 2020 observed?
a)April 7th 
b)April 10th 
c)April 8th 
d)April 9th 

Answer: (b) April 10th

Explanation: The World Homeopathy Day was observed on April 10, 2020. The day is observed the commemorate the day every year.

2. When was the world’s first human space flight launched?
a)April 12, 1961
b)April 13, 1959
c)April 12, 1969
d)April 11, 1960

Answer: (a) April 12, 1961

Explanation: The world’s first-ever human space flight was launched on April 12, 1961. The International Day of Human Space Flight is observed to commemorate the day every year.

3.Who was the first-ever human to journey to outer space?
a)Yuri Gagarin
b)Neil Armstrong
c)Buzz Aldrin 
d)Alan Shepard 

Answer:(a) Yuri Gagarin

Explanation: Yuri Gagarin was the first-ever person to journey into outer space aboard his capsule Vostok 1. This was the first-ever human space flight mission. It was launched on April 12, 1961

4.Which state government launched ‘Operation Shield’ to combat COVID-19?
a)Maharashtra 
b)Uttar Pradesh
c)Odisha
d)Delhi 

Answer: d) Delhi

Explanation: Delhi Government on April 9, 2020, launched ‘Operation Shield’ to combat and control the spread of COVID-19 virus in the 21 hotspot areas. Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal made the announcement.

5.Which state has become the second one to extend complete lockdown?
a)Delhi
b)Uttar Pradesh
c)Punjab
d)Haryana

Answer: c) Punjab

Explanation: Punjab has become the second Indian state to extend the lockdown till May 1, 2020. Odisha was the first state to extend the lockdown till April 30, 2020. 

6.ICMR has drafted a proposal to explore which therapy to treat critical COVID-19 cases?
a)Plasma Therapy
b)Eclectic Therapy
c)Forensic Therapy
d)Jungian Therapy

Answer: (a) Plasma Therapy

Explanation: The Indian Council of Medical Research (ICMR) has finalized the protocol to conduct convalescent plasma therapy for the treatment of severely ill COVID-19 patients on April 10, 2020.

7.The centre has deposited how much amount into the accounts of PMJDY account holders for the month of April?
a)Rs 700
b)Rs 500
c)Rs 300
d)Rs 400

Answer: b) Rs 500

Explanation: The Finance Ministry announced on April 9, 2020, that it has deposited the amount worth Rs 500 in each Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) account held by women for the month of April. The Ministry will be depositing Rs 1000 more over the next two months of May and June.

8.ICMR has approved the use of TrueNat for COVID-19 screening tests. TrueNat was used to diagnose which disease?
a)HIV/AIDS
b)Cancer
c)Malaria
d)Tuberculosis

Answer: d) Tuberculosis

Explanation: The Indian Council of Medical Research (ICMR) on April 10, 2020, validated the usage of TrueNat for COVID-19 tests. The TrueNat machines are used to test drug-resistant Tuberculosis (TB).

Tags

Nagaraju Gajavelly

My Name Is Nagaraju Gajavelly and I am a Full-Time Blogger having 4 Other Website and One E-Commerce website. I am a Techie who loves technology and Always Updated with Technology.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker