Current AffairsLatest Govt Jobs

Current Affairs Quiz 10 | 13/05/2020 | Check Now

Current Affairs Quiz 10: The current affairs quiz 10 in Govtjobspedia.com is going to help you to stay updated in daily current affairs which are useful for most of the Government Jobs 2020.

Current Affairs Quiz 10

Current-Affairs-Quiz-10

1.The US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) will provide how much financial assistance to India to respond to the COVID-19 crisis?
a)USD 2 million
b)USD 1.5 million
c)USD 3.6 million
d)USD 5 million

Answer: c)USD 3.6 million

Explanation: The US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) will provide $3.6 million to assist India in its response to the COVID-19 pandemic.

2.The Ministry of Finance released how much amount on May 11 to 14 states to battle COVID-19?
a)Rs. 5,910 crore 
b)Rs. 7,130 crore 
c)Rs. 4,567 crore 
d)Rs. 6,195 crore 

Answer: d)Rs. 6,195 crore 

Explanation: The Finance Ministry on May 11, 2020 released Rs. 6,195 crore to 14 states to fight against the spread and the treatment of COVID-19. It is a second equated monthly installment of the Post Devolution Revenue Deficit Grant.

3.When is the last date for filing of nominations for the Gandhi Peace Prize 2020?
a)June 30th 
b)June 15th 
c)July 31st 
d)May 31st

Answer: b)June 15th 

Explanation: The Union Government has extended the last date for filing of nominations for the Gandhi Peace Prize 2020 till June 15, 2020. The Ministry invites nominations for the Gandhi Peace Prize every year. The last for receiving nominations for the prize for the year 2020 was April 30. However, due to COVID-induced lockdown, the date has now been extended till June 15. 

4.Which Union Ministry has launched CHAMPIONS Portal?
a)MSME Ministry
b)Home Ministry
c)Health Ministry
d)Commerce 

Answer: a)MSME Ministry

Explanation: The Ministry of MSMEs launched the CHAMPIONS portal (www.Champions.gov.in) on May 12, 2020, to assist Indian MSMEs to become national and global champions. 

5.Indu Shekhar Chaturvedi has taken charge as the Secretary in which Ministry?
a)New & Renewable Energy
b)MSME
c)Commerce
d)Woman and Child

Answer: (a)New & Renewable Energy

Explanation: Indu Shekhar Chaturvedi (IAS) assumed charge as the new Secretary, Ministry of New & Renewable Energy on May 11, 2020. Chaturvedi is a 1987 Batch IAS officer from Jharkhand cadre. He will be succeeding in Anand Kumar, who has become the Secretary in the Ministry of Culture.

6. Which among the following states will develop its own standard operating procedure for the tourists visiting the place?
a)Kerala
b)Assam
c)Sikkim
d)Goa

Answer: d)Goa

Explanation: Goa CM Pramod Sawant announced on May 11, 2020, that the state will soon develop its own Standard Operating Procedure (SOP) for the tourists visiting the place.

7.Which among the following states became the first one to launch an innovative Scheme “FIR Aapke Dwar Yojana”?
a)Maharashtra 
b)Uttar Pradesh
c)Madhya Pradesh
d)Gujarat

Answer: (c) Madhya Pradesh

Explanation: The Madhya Pradesh Government launched “FIR Aapke Dwar Yojana” on May 11, 2020. The scheme has been launched in 23 police stations as a pilot project. Under the scheme, a person need not go to the police station to dodge a complaint. The scheme will enable spot FIR registrations. It will also deploy head constables to register the complaints from the people. 

8. When is the International Day of the Nurse observed?
a)May 11th 
b)May 12th 
c)May 13th 
d)May 14th 

Answer: b)May 12th 

Explanation: The International Day of the Nurse was observed on May 12, 2020. This year, the day commemorated the 200th anniversary of the birth of Florence Nightingale, founder of modern nursing. The theme of the day this year is “Nursing the World to Health”.

Source: https://www.jagranjosh.com/

Tags

Nagaraju Gajavelly

My Name Is Nagaraju Gajavelly and I am a Full-Time Blogger having 4 Other Website and One E-Commerce website. I am a Techie who loves technology and Always Updated with Technology.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker