Current Affairs

Current Affairs Quiz 13 | 19/05/2020 | Check Now

Current Affairs Quiz 13: The current affairs quiz 13 in Govtjobspedia.com is going to help you to stay updated in daily current affairs which are useful for most of the Government Jobs 2020.

Current Affairs Quiz 13

Current-Affairs-Quiz-13

1.What is the name of the cylone that is likely to hit the coasts of Odisha and West Bengal on May 20?
a)Mary
b)Amphan
c)Fani 
d)Nancy

Answer: b)Amphan

Explanation: The Home Ministry stated that cyclone ‘Amphan’ will likely turn into a super cyclonic storm by the evening of May 18 and will hit the coasts of Odisha and West Bengal on May 20. The Indian Meteorological Department (IMD) had earlier informed that the storm has turned extremely severe over the Bay of Bengal. 

2.National Award-winning director Ratnakar Matkari passed away on May 17, 2020 after testing positive for coronavirus. He was a renowned theatre personality belonging to which among the following states?
a)Karnataka
b)Maharashtra 
c)Tamil Nadu
d)Andhra Pradesh

Answer: b)Maharashtra 

Explanation: Renowned Marathi theatre personality, Ratnakar Matkari passed away in Mumbai on May 17, 2020 at the age of 81 years. He had tested positive for coronavirus four days before and was undergoing treatment. Matkari had won the National Award for Best Director for his film ‘investment’ in the Regional Category section.

3.Which among the following states has decided to provide video-calling facility, TV sets to COVID-19 patients?
a)Uttar Pradesh
b)Delhi 
c)Madhya Pradesh
d)Maharashtra

Answer: c)Madhya Pradesh

Explanation: The Madhya Pradesh authorities have decided to provide video-calling facilities and TV sets to the COVID19 patients. The initiative has been first initiated in Indore. If it is successful, the facilities will be provided in the wards of corona infected patients in all major hospitals of the state. The move is to help the patients and protect them from depression and boredom. 

4.US private equity firm, General Atlantic has decided to invest Rs 6600 crore in which among the following Indian companies?
a)Flipkart 
b)Big Basket
c)Reliance Jio 
d)Vodafone-Idea

Answer: c)Reliance Jio 

Explanation: General Atlantic, a US investment firm, has decided to invest around Rs 6600 crore in Jio Platforms for a 1.34% stake. This is the fourth biggest investment in Reliance Jio in the past month, after Vista Equity Partners, private equity firm Silver Lake and Facebook. 

5.When did Maharashtra CM Uddhav Thackeray take oath as a member of the Legislative Council?
a)May 16th 
b)May 17th 
c)May 15th 
d)May 18th 

Answer: d)May 18th 

Explanation: Maharashtra Chief Minister Uddhav Thackeray took oath as a member of the Legislative Council on May 18, 2020. Along with Maharashtra CM, eight others were also sworn into the council including Council Deputy Chairperson Neelam Gorhe (Shiv Sena), four BJP candidates, two NCP candidates and one Congress Candidate.

6.Which among the following two countries are not signatories of the EU-backed “Resolution on COVID 19 Response” that seeks independent inquiry into coronavirus origin?
a)US, China
b)UK, Australia
c)Russia, India
d)China, Japan

Answer: a)US, China

Explanation: Coalition of 116 nations including India have provided their support to Australia’s push for an independent inquiry into the origin of the COVID-19 virus. The European Union will be putting forward the’ Resolution on COVID 19 Response’ at the World Health Assembly. The United States and China are not signatories to the resolution but they have issued no-objection in the matter.

7.World’s first major football league resumed its season post-COVID-19 lockdown in which among the following countries?
a)France
b)Italy
c)Spain
d)Germany 

Answer: d)Germany 

Explanation: Germany’s Bundesliga is the world’s first major sports competition and Europe’s first major football league to resume its season post nationwide lockdown imposed to contain coronavirus pandemic. The football league kickstarted its remaining matches of the 2019-20 season from May 16, 2020.

8. Which state government will launch Rajiv Gandhi Kisan Nyay Yojana on May 21?
a)Jharkhand 
b)Chhattisgarh
c)Rajasthan
d)Punjab

Answer: a)Jharkhand 

Explanation: The Chhattisgarh state government will launch its Rajiv Gandhi Kisan Nyay Yojana on May 21. The day will mark the death anniversary of former Prime Minister Rajiv Gandhi. The scheme aims at stimulating the rural economy of the state which has been affected by the ongoing COVID-19 pandemic. 

Source: https://www.jagranjosh.com/

Also Read:

Tags

Nagaraju Gajavelly

My Name Is Nagaraju Gajavelly and I am a Full-Time Blogger having 4 Other Website and One E-Commerce website. I am a Techie who loves technology and Always Updated with Technology.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker