Current Affairs

Current Affairs Quiz 14 | 21/05/2020 | Check Now

Current Affairs Quiz 14: The current affairs quiz 14 in Govtjobspedia.com is going to help you to stay updated in daily current affairs which are useful for most of the Government Jobs 2020.

Current Affairs Quiz 14

Current-Affairs-Quiz-14

1. Domestic flight operations will resume from which date?
a)May 25th 
b)May 31st 
c)June 1st 
d)June 15th

Answer: a)May 25th 

Explanation: Domestic flights will resume operations from May 25, 2020 in a calibrated manner. This was announced by Union Civil Aviation Minister Hardeep Singh Puri on May 20, 2020.

2.The centre has allowed 200 non-AC trains to run daily from which date?
a)May 31st 
b)June 1st 
c)June 15th 
d)May 25th 

Answer: b)June 1st 

Explanation: The Railway Minister, Piyush Goyal announced that the Indian Railways will run around 200 non-AC trains daily from June 1, 2020. The online booking for the same will begin soon. The trains will be in addition to the Shramik Special Trains.

3. Who will soon take charge as the Chairman of WHO’s Executive Board?
a)Harsh Vardhan
b)PM Narendra Modi 
c)S Jaishankar
d)Nirmala Sitharaman

Answer: a)Harsh Vardhan

Explanation: Union Health Minister Harsh Vardhan will be appointed as the Chairman of the World Health Organization (WHO) Executive Board on May 22, 2020. Harsh Vardhan is expected to succeed Japan’s Dr. Hiroki Nakatani, who is the current Chairman of the 34-member board. 

4.The competent authority will have to pay how much fine for failing to issue the J&K domicile certificates within the specified 7-day period?
a)Rs 1,00,000
b)Rs 50,000 
c)Rs 10, 000
d)Rs 15,000

Answer: b)Rs 50,000 

Explanation: The Jammu and Kashmir administration issued a notification on May 18, 2020 defining the rules for the issuance of domicile certificates in the Union territory. The ‘J&K Grant of Domicile Certificate (Procedure) Rules 2020’ include a penalty clause, as per which the appellate authority can recover Rs 50,000 from the salary of the competent authority if there is any delay in issuing of the certificates beyond the specified time of 7 days. 

5.Mee Annapurna, an inclusive programe has been launched for the welfare of farmers in which state?
a)Madhya Pradesh
b)Maharashtra 
c)Gujarat
d)Telangana 

Answer: b)Maharashtra 

Explanation: Mee Annapurna, an inclusive programe has been launched for the welfare of farmers and Bhoomiputras in Maharashtra. The initiative was announced by Integrated Risk Insurance, an IRDA Licensed insurance intermediary.

6.India has provided how much aid to the United Nations Relief and Works Agency?
a)USD 1 million
b)USD 1.5 million
c)USD 3 million
d)USD 2 million

Answer: d)USD 2 million

Explanation: India on May 19, 2020 provided 2 million USD relief aid to the UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) to help in the welfare of Palestine refugees. The fund is to be used in core programs including education and health for the refugees.

7.NABARD has released how much amount to the regional rural banks and co-operative banks for lending to the farmers?
a)Rs 15000 crore
b)Rs 10000 crore
c)Rs 36500 crore
d)Rs 20,500 crore 

Answer: d)Rs 20,500 crore 

Explanation: The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has released Rs. 20,500 crore to regional rural banks and co-operative banks for lending to the farmers. The amount is a part of the Rs. 25,000 crore, which was a refinance facility provided by the Reserve Bank of India (RBI) to NABARD. 

8.Which nation has included disputed territories of Kalapani, Lipulekh, and Limpiyadhura in its new map?
a)China 
b)Myanmar
c)Nepal
d)Bangladesh

Answer: c)Nepal

Explanation: Nepal’s new political map shows Kalapani, Lipulekh, and Limpiyadhura under Nepal’s territory. The new map was approved by Nepal’s Cabinet recently. The endorsement comes amid Nepal’s border dispute with India.

Source: https://www.jagranjosh.com/

Also Read:

Tags

Nagaraju Gajavelly

My Name Is Nagaraju Gajavelly and I am a Full-Time Blogger having 4 Other Website and One E-Commerce website. I am a Techie who loves technology and Always Updated with Technology.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker