Current Affairs

Current Affairs Quiz 17 | 29/05/2020 | Check Now

Current Affairs Quiz 17: The current affairs quiz 17 in Govtjobspedia.com is going to help you to stay updated in daily current affairs which are useful for most of the Government Jobs 2020.

Current Affairs Quiz 17

Current-Affairs-Quiz-17

1.Twitter labelled which among the following world leader’s tweets as misleading?
a)Donald Trump 
b)Boris Johnson 
c)Shinzo Abe
d)Joe Biden 

Answer: a)Donald Trump 

Explanation: In a first, Twitter on May 26, 2020 labelled tweets from US President Donald Trump as misleading by highlighting two of his tweets that falsely claimed mail-in ballots would lead to widespread voter fraud. The social media giant labelled both the tweets with a message that read- “ Get the facts about mail-in-ballots”. The message was linked to a fact-checking platform.

2.Which state has banned the entry of people from Maharashtra, Rajasthan, Gujarat, Tamil Nadu and Madhya Pradesh to contain the spread of COVID-19 virus?
a)Goa
b)Kerala
c)Karnataka
d)Sikkim

Answer: c)Karnataka

Explanation: Karnataka has banned the entry of people coming from five states- Maharashtra, Rajasthan, Gujarat, Tamil Nadu and Madhya Pradesh to contain the spread of COVID-19 virus. The decision was taken by the state cabinet on May 28, 2020. The state government said that no train or flight from any of these states will be allowed to enter or land in the state. 

3.ADB has approved USD 177 mn loan for road projects in which state?
a)Uttar Pradesh
b)Andhra Pradesh
c)Telangana
d)Maharashtra

Answer: d)Maharashtra

Explanation: The Asian Development Bank on May 27, 2020 approved a USD 177 million loans for road projects in Maharashtra. Under the project, around 450 km of road including 11 state highways and two major district roads will be upgraded across 7 districts in Maharashtra. 

4.Which state has decided to maintain a ‘State Health Register’ of all citizens?
a)Assam
b)Maharashtra 
c)Delhi 
d)Karnataka

Answer: d)Karnataka

Explanation: Karnataka government on May 27, 2020 announced that it will be launching a new project to maintain a ‘State Health Register’ comprising the database of all its citizens. The health register, first-of-its-kind, will be a robust and standardized health repository of all the citizens of the state.

5.The US Congress approved legislation calling for sanctions against which nation for the oppression of Uighur Muslims?
a)China
b)Myanmar
c)Malaysia
d)Bangladesh

Answer: a)China

Explanation: The US House of Representatives passed the Uighur Human Rights Act by a vote of 413-1 on May 27, 2020. The legislation calls for sanctions on Chinese officials held responsible for the oppression of Uighur Muslims. The Senate had approved the bill earlier. Hence, now it has been sent to the White House for President Donald Trump’s assent.

6.Which nation has disagreed with WHO’s decision to temporarily suspend the clinical trial of Hydroxychloroquine on COVID-19 patients?
a)US
b)China
c)South Korea
d)India

Answer: d)India

Explanation: India has disagreed with the World Health Organisation’s decision to temporarily suspend clinical trials of Hydroxychloroquine for the treatment of COVID-19 patients. India sent a letter to WHO stating that all reports about the safety and efficacy of HCQ have not been considered before giving the decision to put HCQ clinical trial on hold.

7.Which among the following authors has published the book “The Ickabog”?
a)Dan Brown
b)JK Rowling
c)George RR Martin
d)Stephenie Meyer

Answer: b)JK Rowling

Explanation: J.K Rowling has released the first five chapters of her new book ‘The Ickabog’ online for free. The author famous for the Harry Potter book series announced the news on her website. J.K Rowling has also planned to release the book as a print book, audiobook, and e-book formats in November 2020. The famous author will donate the royalties to the groups who have been impacted by the COVID-19 pandemic.

8. When was World Hunger Day observed?
a)May 28th 
b)May 27th
c)May 26th 
d)May 25th 

Answer: a)May 28th 

Explanation: The World Hunger Day was observed across the world on May 28, 2020. The day is observed as an initiative of the Hunger Project. It is observed since 2011 to not only spread awareness about the malaise of chronic hunger but also to solve hunger and poverty through sustainable undertakings.

Source: https://www.jagranjosh.com/

Tags

Nagaraju Gajavelly

My Name Is Nagaraju Gajavelly and I am a Full-Time Blogger having 4 Other Website and One E-Commerce website. I am a Techie who loves technology and Always Updated with Technology.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker