Current Affairs

Current Affairs Quiz 18 | 01/06/2020 | Check Now

Current Affairs Quiz 18: The current affairs quiz 18 in Govtjobspedia.com is going to help you to stay updated in daily current affairs which are useful for most of the Government Jobs 2020.

Current Affairs Quiz 18

Current-Affairs-Quiz-18

1. Which among the following authors has published the book “The Ickabog”?
a)Dan Brown
b)JK Rowling
c)George RR Martin
d)Stephenie Meyer

Answer: b)JK Rowling

Explanation: J.K Rowling has released the first five chapters of her new book ‘The Ickabog’ online for free. The author famous for the Harry Potter book series announced the news on her website. J.K Rowling has also planned to release the book as a print book, audiobook, and e-book formats in November 2020. The famous author will donate the royalties to the groups who have been impacted by the COVID-19 pandemic.

2.Which state has decided to maintain a ‘State Health Register’ of all citizens?
a)Assam
b)Maharashtra 
c)Delhi 
d)Karnataka

Answer: d)Karnataka

Explanation: Karnataka has banned the entry of people coming from five states- Maharashtra, Rajasthan, Gujarat, Tamil Nadu and Madhya Pradesh to contain the spread of COVID-19 virus. The decision was taken by the state cabinet on May 28, 2020. The state government said that no train or flight from any of these states will be allowed to enter or land in the state. 

3.Who among the following has been nominated to the delimitation panel from Jammu and Kashmir to assist in redrawing parliamentary and assembly constituencies?
a)Farooq Abdullah
b)Omar Abdullah
c)Mehbooba Mufti
d)Ghulam Nabi Azad

Answer: a)Farooq Abdullah

Explanation: Five Members of Parliament including former J&K CM Farooq Abdullah, Union Minister Jitendra Singh and others such as Jugal Kishore Sharma, Hasnain Masoodi and Mohammad Akbar Lone have been nominated as the delimitation panel’s associate members from Jammu and Kashmir. They will assist the panel in redrawing parliamentary and assembly constituencies of J&K.

4.Veteran politician Ajit Jogi passed away on May 29, 2020 at the age of 74. He was the first Chief Minister of which state?
a)Jharkhand
b)Chhattisgarh 
c)Odisha
d)Madhya Pradesh

Answer: b)Chhattisgarh 

Explanation: First Chief Minister of Chhattisgarh, Ajit Jogi passed away on May 29, 2020. He was 74. The news of his demise was shared by his son Amit Jogi on his twitter handle. The late leader was undergoing treatment at a private hospital in Raipur after suffering a cardiac arrest on May 9. 

5.Which state has demanded a COVID-19 negative certificate from people arriving through road, rail or by air?
a)Kerala
b)Sikkim
c)Arunachal Pradesh
d)Goa

Answer: d)Goa

Explanation: Goa has demanded that people entering the state through roal, rail or air must carry a COVID-19 certificate or get themselves tested after their arrival for the infection.

6.Who has been appointed as the new Chief Executive Officer and Managing Director of Wipro?
a)Rishad Premji
b)Thierry Delaporte
c)Mark Paollo 
d)Henry Sachet

Answer: b)Thierry Delaporte

Explanation: Wipro on May 29, 2020 announced the appointment of Thierry Delaporte as the new Chief Executive Officer (CEO) and Managing Director (MD) of the company, effectively from July 6, 2020.

7.Which among the following is the only nation to report a marginal rise in crude steel output in April 2020?
a)Japan
b)US
c)China
d)South Korea

Answer: c)China

Explanation: China, the largest crude steel producer in the world, is the only nation that reported a marginal rise in crude steel output in April 2020. As per the World Steel Association, China produced 85.03 MT steel in April 2020, which is marginally higher than its steel output of 84.87 MT in April 2019.

8.What is the new name of NASA’s WFIRST Hubble Telescope?
a)Nancy Grace Roman
b)James E. Webb
c)Thomas O Paine
d)Richard H Truly

Answer: a)Nancy Grace Roman

Explanation: NASA has renamed its next-generation space telescope- Wide-Field Infrared Survey Telescope (WFIRST), after the space agency’s first chief astronomer Nancy Grace Roman. Nancy Grace Roman is considered as the mother of Hubble Space Telescope, which was launched 30 years ago.

9.Twitter labelled which among the following world leader’s tweets as misleading?
a)Donald Trump 
b)Boris Johnson 
c)Shinzo Abe
d)Joe Biden 

Answer: a)Donald Trump 

Explanation: In a first, Twitter on May 26, 2020 labelled tweets from US President Donald Trump as misleading by highlighting two of his tweets that falsely claimed mail-in ballots would lead to widespread voter fraud. The social media giant labelled both the tweets with a message that read- “ Get the facts about mail-in-ballots”. The message was linked to a fact-checking platform.

10.Who has signed an order to regulate social media platforms?
a)Donald Trump 
b)Narendra Modi
c)Angela Merkel
d)Kim Jong Un

Answer: a)Donald Trump 

Explanation: The US President Donald Trump on May 28, 2020 signed an executive order to increase the government’s ability to regulate social media platforms. Trump stated that the move is being taken to defend free speech from one of the gravest dangers it has faced in American history.

Source: https://www.jagranjosh.com/

Tags

Nagaraju Gajavelly

My Name Is Nagaraju Gajavelly and I am a Full-Time Blogger having 4 Other Website and One E-Commerce website. I am a Techie who loves technology and Always Updated with Technology.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker