Current Affairs

Current Affairs Quiz 2 | 13/04/2020 | Check Now

Current Affairs Quiz 2: The current affairs quiz in Govtjobspedia.com is going to help you to stay updated in daily current affairs which are useful for most of the competitive examinations.

Current Affairs Quiz 2

Current-Affairs-Quiz-2

1.Who has become the Democratic nominee for the US Presidential Elections 2020?
a)Joe Biden
b)Bernie Sanders
c)Elizabeth Warren
d)Michael Bloomberg

Answer: (a) Joe Biden

Explanation: Former US Vice President, Joe Biden has become the Democratic nominee for the US Presidential Elections 2020, after Senator Bernie Sanders dropped out from the race on April 8, 2020. Biden will now take on Trump in the Elections. 

2.Which state/UT has become the first one to extend the lockdown till April 30, 2020?
a)Delhi 
b)Maharashtra 
c)Tamil Nadu
d)Odisha

Answer: (d) Odisha

Explanation: Odisha has become the first state to extend the lockdown till April 30, 2020. Odisha CM Naveen Patnaik urged the centre also to extend the lockdown till then. The Odisha CM also requested the centre not to start air and rail services before April 30. 

3.Who is the top-ranked Indian billionaire on the Forbes’s 2020 list of world’s top billionaires?
a)Sunil Mittal
b)Mukesh Ambani
c)Uday Kotak
d)Radhakishan Damani

Answer: (b) Mukesh Ambani

Explanation: Indian billionaire Mukesh Ambani is the top-ranked Indian in the Forbes 2020 list of billionaires. The Reliance Industries Chairman was ranked 17th in the recent Forbes list of top billionaires in the world. 

4.Who has topped the Forbes list of World’s Billionaires in 2020?
a)Jeff Bezos
b)Bill Gates
c)Bernard Arnault
d)Mark Zuckerberg

Answer: (a) Jeff Bezos

Explanation: Jeff Bezos is ranked at the top in the Forbes latest list of world’s top Billionaires of the year. The Amazon CEO has a net worth of about $124.7b as of April 9, 2020. 

5.Government has launched a learning platform for all frontline healthcare professionals to combat COVID-19. What is the platform called?
a)IGot
b)INext
c)IStudy
d)ILEAN

Answer: (a) IGot

Explanation: The Union Government has announced the launch of a learning platform for all frontline healthcare professionals to equip them to train themselves in coping with the COVID-19 pandemic. The platform -IGot- has been launched for doctors, nurses, paramedics, hygiene workers and others involved in healthcare to prepare them for the subsequent stages of the pandemic.

6.Which airlines has decided to rehire 16,500 employees laid off due to pandemic?
a)Air India
b)Air Canada
c)Air Asia
d)SpiceJet

Answer: (b) Air Canada

Explanation: Air Canada has said that it will rehire around 16,500 employees, who were laid off because of the Coronavirus pandemic. The step has been taken under a government relief package for businesses.

7.When did NASA introduce America’s first astronauts?
a)April 8, 1960
b)April 9, 1961
c)April 9, 1959
d)April 7, 1958

Answer: (c)April 9, 1959

Explanation: The National Aeronautics and Space Administration (NASA) introduced America’s first astronauts on April 9, 1959. The astronauts were all military test pilots, carefully selected from a group of 32 candidates to take part in America’s first manned space program, Project Mercury.

8.The global chemical weapons watchdog blamed which nation for toxic attacks?
a)Turkey
b)Iran
c)Syria
d)North Korea

Answer: (c)Syria

Explanation: The global chemical weapons watchdog has blamed Syria for carrying out toxic attacks. The watchdog blamed Syrian President Bashar al-Assad’s air force for using nerve gas sarin and chlorine three times in 2017

Source: Jagranjosh

Tags

Nagaraju Gajavelly

My Name Is Nagaraju Gajavelly and I am a Full-Time Blogger having 4 Other Website and One E-Commerce website. I am a Techie who loves technology and Always Updated with Technology.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker