Current Affairs

Current Affairs Quiz 20 | 06/06/2020 | Check Now

Current Affairs Quiz 20: The current affairs quiz 20 in Govtjobspedia.com is going to help you to stay updated in daily current affairs which are useful for most of the Government Jobs 2020.

Current Affairs Quiz 20

Current-Affairs-Quiz-20

1.When was World Environment Day 2020 observed?
a)June 5th 
b)June 4th 
c)June 3rd
d)June 2nd

Answer: a)June 5th 

Explanation: World Environment Day 2020 was observed across the globe on June 5, 2020 with an emphasis on the need to care for nature and humanity. World Environment Day is observed every year to raise global awareness on environmental issues.

2.What was the theme of World Environment Day 2020?
a)Zero Tolerance for the Illegal Wildlife trade
b)Beat Plastic Pollution
c)Connecting People to Nature
d)Biodiversity 

Answer: d)Biodiversity 

Explanation: The theme of World Environment Day 2020 is ‘Biodiversity’.The World Environment Day 2020 theme is extremely important, especially with the recent events of major bushfires in Australia, Brazil and the United States.

3.India has pledged how much amount for the Global Alliance for Vaccines and Immunisation?
a)USD 15 million
b)USD 20 million
c)USD 10 million
d)USD 5 million

Answer: a)USD 15 million

Explanation: Prime Minister Narendra Modi has pledged USD 15 million to the Global Alliance for Vaccines and Immunisation (GAVI). He made the announcement during the Global Vaccine Summit hosted by the United Kingdom (UK) on June 4, 2020.

4.Who launched a national awareness campaign on Prevention of Human, Animal Mortality on Highways on June 5?
a)Nitin Gadkari 
b)Prakash Javadekar
c)Piyush Goyal 
d)Amit Shah

Answer: a)Nitin Gadkari 

Explanation: The Union Road, Transport and Highways Minister Nitin Gadkari on June 5, 2020 launched a national awareness campaign on Prevention of Human and Animal Mortality on Highways. While launching the campaign through Video Conference, the Union Minister underlined the need for generating awareness and education for the masses at large towards reducing or eliminating mortality on the roads. 

5.Which Union Ministry has launched the information booklet- ‘Safe online learning in the times of COVID-19’?
a)Home Ministry
b)Health Ministry 
c)HRD Ministry 
d)WCD Ministry 

Answer: c)HRD Ministry 

Explanation: The Union Human Resource Development Minister Ramesh Pokhriyal Nishank has launched an information booklet titled ‘Safe online learning in the times of COVID-19’, which aims to raise awareness among students and teachers regarding cyberbullying.

6.Who launched the ‘#iCommit’ initiative on World Environment Day?
a)Dr. Harsh Vardhan
b)Ravi Shankar Prasad
c)RK Singh
d)Piyush Goyal

Answer: c)RK Singh

Explanation: Minister of Power (Independent Charge) R K Singh on June 5, 2020 initiated the ‘#iCommit’ campaign to commemorate World Environment Day. The initiative calls upon all stakeholders and individuals to continue working towards energy efficiency, renewable energy and sustainability to create a robust and resilient energy system in the future.

7.Fit India will be launching special films to promote how many indigenous sports of India?
a)8
b)15
c)7
d)10

Answer: d)10

Explanation: Fit India, Sports Ministry’s flagship programme along with the Department of School Education and Literacy will launch a series of special films promoting 10 indigenous sports of India under the Ek Bharat, Shrestha Bharat initiative. The 10 indigenous sports to be covered in the series include Shooting Ball, Roll Ball, Kabaddi, Mallakhamb, Sqay, Thang-Ta, Kho-kho, Kalaripayttu, Tug of War and Gatka.

8.Mubadala Investment Company has acquired how much stake in Reliance Jio platforms?
a)2.81 percent 
b)1.85 percent 
c)1.78 percent 
d)3.21 percent 

Answer: b)1.85 percent

Explanation: Abu Dhabi-based firm, Mubadala Investment Company recently invested Rs 9,093.60 crore into Reliance Jio Platforms to acquire a 1.85 percent stake in the company.

Source: https://www.jagranjosh.com/

Also Read:

Tags

Nagaraju Gajavelly

My Name Is Nagaraju Gajavelly and I am a Full-Time Blogger having 4 Other Website and One E-Commerce website. I am a Techie who loves technology and Always Updated with Technology.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker