Current Affairs

Current Affairs Quiz 23 | 09/06/2020 | Check Now

Current Affairs Quiz 23: The current affairs quiz 23 in Govtjobspedia.com is going to help you to stay updated in daily current affairs which are useful for most of the Government Jobs 2020.

Current Affairs Quiz 23

Current-Affairs-Quiz-23

1.Which place has been declared as Uttarakhand’s new summer capital?
a)Rishikesh 
b)Kashipur
c)Ramnagar
d)Bhararisen

Answer: d)Bhararisen

Explanation: Bhararisen (Garisain) in the Chamoli district has been declared as Uttarakhand’s new summer capital. The landmark decision makes Uttarakhand the second state in India after Jammu and Kashmir to have two capitals.

2.Which nation has declared itself COVID virus-free?
a)Australia
b)South Korea
c)Sweden
d)New Zealand

Answer: d)New Zealand

Explanation: New Zealand has declared itself COVID-free after the recovery of its last coronavirus patient. With this, the nation will be lifting all restrictions imposed to contain the virus including social distancing and restrictions on public gatherings.

3.Which state topped India’s State Food Safety Index among larger states?
a)Madhya Pradesh
b)Gujarat
c)Maharashtra 
d)Telangana

Answer: b)Gujarat

Explanation: Gujarat has topped India’s food safety index among larger states, while Goa topped the index among the small states, as per the information shared by FSSAI on June 7, 2020. Gujarat was followed by Tamil Nadu and Maharashtra among the larger states in food safety and Goa was followed by Manipur and Meghalaya among the smaller states.

4.Which Union Territory topped India’s Food Safety Index?
a)Delhi 
b)Andaman & Nicobar Islands
c)Puducherry 
d)Chandigarh 

Answer: d)Chandigarh 

Explanation: Chandigarh has topped India’s food safety index among the union territories. Chandigarh was followed by Delhi and the Andaman and Nicobar Islands in food safety.

5.Which state has made Bande Utkala Janani its state song?
a)Odisha 
b)Tripura
c)Manipur
d)Jharkhand

Answer: a)Odisha 

Explanation: The Odisha Cabinet on June 7, 2020 according to Odisha state song status to Bande Utkala Janani. The move comes a week after the Odisha CM urged all the people of the state to sing the song to express gratitude to the COVID warriors.

6.India signed an agreement recently with which nation to boost cooperation in the power sector?
a)Switzerland
b)Germany
c)Denmark
d)Norway

Answer: c)Denmark

Explanation: India and Denmark have signed an MoU to develop cooperation in the power sector. The main objective behind the agreement is to develop a strong, deep and long-term co-operation between the two countries in the power sector based on equality, reciprocity and mutual benefit.

7.Who has indigenously developed ARPIT- Airborne Rescue Pod?
a)IAF
b)DRDO
c)ISRO
d)ICMR

Answer: a)IAF

Explanation: The Indian Air Force has designed, developed and manufactured ARPIT- an Airborne Rescue Pod for Isolated Transportation. The rescue pod will be utilised for the evacuation of severely ill patients with infectious diseases including COVID-19 from isolated, remote and high altitude areas.

8.Several lawmakers from around the world have formed an Inter-Parliamentary Alliance to counter which nation?
a)United States
b)Iran 
c)China 
d)Israel

Answer: c)China 

Explanation: Senior lawmakers from eight countries including the US and UK have come together to form a new Inter-Parliamentary Alliance to counter China (IPAC). The alliance aims to counter China’s growing threat to global trade, human rights, and security. 

Source: https://www.jagranjosh.com/

Also Read:

Tags

Nagaraju Gajavelly

My Name Is Nagaraju Gajavelly and I am a Full-Time Blogger having 4 Other Website and One E-Commerce website. I am a Techie who loves technology and Always Updated with Technology.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker