Current Affairs

Current Affairs Quiz 25 | 20/06/2020 | Check Now

Current Affairs Quiz 25: The current affairs quiz 25 in Govtjobspedia.com is going to help you to stay updated in daily current affairs which are useful for most of the Government Jobs 2020.

Current Affairs Quiz 25

Current-Affairs-Quiz-25

1. World’s largest COVID makeshift hospital is being planned in which Indian state/ UT?
a)Maharashtra
b)Delhi 
c)Tamil Nadu 
d)Gujarat

Answer: b)Delhi 

Explanation: The Delhi government is planning to build a 10,000-bed makeshift hospital for the treatment of COVID-19 patients under a sprawling tent in South Delhi. This would be the world’s largest COVID-19 facility, as it will be as large as over 22 football fields.

2.Which nation won the African seat in the UNSC Elections 2020?
a)Kenya
b)Djibouti
c)Zambia 
d)Egypt 

Answer: a)Kenya

Explanation: Kenya defeated Djibouti to win the last African seat at the United Nations Security Council (UNSC) on June 18, 2020 after the UN General Assembly (UNGA) failed to choose between the two candidates during the first round.

3.The IAF has pushed a proposal before the centre to acquire 33 new fighter jets from which nation?
a)France
b)Russia
c)Germany 
d)US

Answer: b)Russia

Explanation: The Indian Air Force has submitted a proposal to the central government to acquire 33 new fighter aircraft from Russia. The proposal comes amid India’s heightened tensions with China following the violent clash at the Galwan Valley in Eastern Ladakh.

4.Which nation’s President has approved a Constitution Amendment Bill seeking to update the country’s political map with territories claimed by India?
a)China 
b)Pakistan 
c)Bhutan 
d)Nepal

Answer: d)Nepal

Explanation: Nepal’s President Bidhya Devi Bhandari on June 18, 2020 approved the Constitution Amendment Bill that seeks to update the nation’s political map by including areas claimed by India. The bill was passed earlier in the day by Nepal’s upper house of the Parliament, National Assembly with unanimous support. All 57 members of the house voted in favour of the bill.

5.Which multinational company has become a net debt-free company?
a)Tata Steel
b)Indian Oil Corporation
c)Reliance Industries
d)Aditya Birla Group

Answer: c)Reliance Industries

Explanation: Reliance Industries Limited has raised over Rs 1,68,818 crore within just two months through investments by global tech investors – Rs 115,693.95 crore and Rights Issue – Rs 53,124.20 crore. With these investments, RIL has become a “net debt-free” company.

6.Who launched India’s first mobile COVID testing laboratory?
a)Dr Harsh Vardhan 
b)Amit Shah
c)JP Nadda
d)PM Narendra Modi

Answer: a)Dr Harsh Vardhan 

Explanation: The Union Health Minister Harsh Vardhan on June 17 launched India’s first mobile laboratory for the testing of COVID-19 in rural and inaccessible areas of India.

7.The All India Football Federation has nominated former Indian caption IM Vijayan’s name for which award?
a)Padma Shri
b)Padma Bhushan
c)Rajiv Gandhi Khel Ratna
d)Dronacharya Award

Answer: b)Padma Bhushan

Explanation: The All India Football Federation (AIFF) has decided to recommend former Indian caption IM Vijayan for the Padma Shri award, which is the country’s fourth-highest civilian award.The 51-year-old is one of the most skillful footballers that the country has ever seen.

8.Asian Infrastructure Investment Bank has planned how much loan to India?
a)USD 500 million
b)USD 600 million 
c)USD 750 million 
d)USD 660 million 

Answer: c)USD 750 million 

Explanation: The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has approved the loan of USD 750 million (Rs 5,688 crore) to India. The loan has been sanctioned to assist the Indian government to strengthen its response to the impacts of COVID-19 pandemic on millions of people.

Source: https://www.jagranjosh.com/

Also Read:

Tags

Nagaraju Gajavelly

My Name Is Nagaraju Gajavelly and I am a Full-Time Blogger having 4 Other Website and One E-Commerce website. I am a Techie who loves technology and Always Updated with Technology.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker