Current Affairs

Current Affairs Quiz 26 | 23/06/2020 | Check Now

Current Affairs Quiz 26: The current affairs quiz 26 in Govtjobspedia.com is going to help you to stay updated in daily current affairs which are useful for most of the Government Jobs 2020.

Current Affairs Quiz 26

Current-Affairs-Quiz-26

1.Which nation has decided to amend its Citizenship Act?
a)India 
b)Nepal
c)Bangladesh
d)Myanmar

Answer: a)India 

Explanation: Nepal’s parliamentary panel recently proposed an amendment in the nation’s Citizenship Act. Under the amendment, a foreign woman marrying a Nepali national will have to wait for 7 years to get naturalized citizenship.

2.Which state’s pollution control board has issued closure notice to Oil India Limited’s operations in Baghjan Oil Field?
a)Meghalaya
b)Assam
c)Manipur
d)West Bengal

Answer: b)Assam

Explanation: The Pollution Control Board Assam (PCBA) has issued a closure notice to Oil India Limited (OIL), directing the oil production company to close down all its production and drilling operations in Baghjan Oil Field. 

3.Which state will launch ‘ Play little, Study little’ scheme for school students?
a)Uttar Pradesh
b)Telangana
c)Assam
d)Tripura

Answer: d)Tripura

Explanation: The Tripura government has decided to launch a scheme called ‘Ektu Khelo, Ektu Padho’ which means ‘Play little, Study little’, from June 25, 2020. Under the scheme, the students would be getting audio and video content on learning activities projects as well as fun and gaming activities through SMS or WhatsApp.

4.The centre has granted how much emergency fund to the Armed forces?
a)Rs 1000 crore
b)Rs 300 crore
c)Rs 500 crore
d)Rs 700 crore

Answer: c)Rs 500 crore

Explanation: The government has granted emergency funds up to Rs 500 crore per procurement project to the three armed services to buy weapons and military hardware in view of the escalating border standoff with China.

5.Which court allowed the Puri Rath Yatra to be conducted with certain restrictions?
a)Delhi HC
b)Allahabad HC
c)Supreme Court
d)Telangana HC

Answer: c)Supreme Court

Explanation: The Supreme Court on June 22, 2020 indicated that it would allow Puri’s Rath Yatra, which is scheduled to start from tomorrow. The Apex court stated that it cannot micro-manage the rituals and left it to the wisdom of state, the Centre and temple management to deal with that issue.

6.Which nation’s radio stations have started giving weather bulletins of territories claimed by India?
a)Pakistan 
b)Nepal
c)Bangladesh
d)China

Answer: b)Nepal

Explanation: Nepal’s FM radio stations located close to India-Nepal border in Uttarakhand’s Pithoragarh have started giving weather bulletins of disputed areas of Lipulekh, Kalapani and Limpiyadhura, which India considers as a part of its own territory. 

7.When will NITI Aayog launch ‘Decarbonising Transport in India’ project?
a)June 24th
b)June 25th 
c)June 26th 
d)June 27th 

Answer: a)June 24th

Explanation: NITI Aayog will be launching ‘Decarbonising Transport in India’ project on June 24, 2020 in collaboration with the International Transport Forum. The main aim of the project will be to develop a pathway towards a low-carbon transport system for India.

8.Which Indian has entered the Forbes list of world’s top 10 richest people?
a)Azim Premji
b)Uday Kotak
c)Mukesh Ambani 
d)Shiv Nadar

Answer: c)Mukesh Ambani 

Explanation: Mukesh Ambani with a recent soar in net worth has jumped into the exclusive club of the world’s top 10 richest people, as per Forbes Real-Time Billionaire list. 

Source: https://www.jagranjosh.com/

Tags

Nagaraju Gajavelly

My Name Is Nagaraju Gajavelly and I am a Full-Time Blogger having 4 Other Website and One E-Commerce website. I am a Techie who loves technology and Always Updated with Technology.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker