Current Affairs

Current Affairs Quiz 27 | 25/06/2020 | Check Now

Current Affairs Quiz 27: The current affairs quiz 27 in Govtjobspedia.com is going to help you to stay updated in daily current affairs which are useful for most of the Government Jobs 2020.

Current Affairs Quiz 27

Current-Affairs-Quiz-27

1.Which international body has asked Myanmar to ensure safe return of Rohingyas?
a)UNHRC
b)United Nations
c)UNSC
d)ICJ

Answer: a)UNHRC

Explanation: The UNHRC also urged the Myanmar government to lift the internet shutdown in Rakhine state. The council has called upon the Myanmar government to provide media, independent observers and diplomatic corps full access to the country.

2.The world’s first yoga university outside India has been launched in which country?
a)US
b)Japan
c)Russia
d)Canada

Answer: a)US

Explanation: The world’s first yoga university outside India has been launched in Los Angeles, United States as a part of the 6th International Yoga Day commemorations. The Vivekananda Yoga University (VaYU) will offer programmes that combine scientific principles and modern research approaches to the ancient Indian practice of yoga.

3.Which state has filed a petition against Baba Ramdev for conducting Coronil clinical trial without seeking permission?
a)Madhya Pradesh
b)Rajasthan 
c)Uttar Pradesh
d)Maharashtra

Answer: b)Rajasthan 

Explanation: Rajasthan Government has decided to file a case against Baba Ramdev for conducting a clinical trial of Coronil medicine on coronavirus patients without permission from the government. The state government stated that it is a fraud and not a trial. 

4.World Karate Federation has provisionally de-recognised which nation’s Karate association?
a)Pakistan
b)Malaysia
c)Indonesia
d)India

Answer: d)India

Explanation: The World Karate Federation has provisionally de-recognised the Karate Association of India with immediate effect for violating the world body’s statutes during its 2019 elections.

5.India has pledged how much amount to UNRWA for next two years?
a)USD 10 million
b)USD 15 million
c)USD 5 million
d)USD 7 million

Answer: a)USD 10 million

Explanation: India has pledged USD 10 million to the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) over the coming two years. The additional funding is over and above USD 5 million contributions announced for this year. 

6.Which state government has planned to launch Indira Rasoi Yojana?
a)Madhya Pradesh
b)Maharashtra 
c)Rajasthan
d)Uttar Pradesh

Answer: c)Rajasthan

Explanation: Rajasthan Chief Minister, Ashok Gehlot announced on June 24 that the state government has been planning to launch Indira Rasoi Yojana (Indira Kitchen Scheme) to fulfill the government’s resolution of ‘No one Sleeps Hungry’.

7.The centre has allocated how much amount for the Animal Husbandry Infrastructure Development Fund?
a)Rs 15000 crore
b)Rs 10000 crore
c)Rs 20000 crore 
d)Rs 8000 crore

Answer: a)Rs 15000 crore

Explanation: The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by Prime Minister Narendra Modi, has approved setting up of Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF) worth Rs 15000 crore. The fund is a part of the Atma Nirbhar Bharat Abhiyan stimulus package that was announced by Finance Minister Nirmala Sitharam to revive economic growth. 

8.Which country recently decided to join the UN Arms Trade Treaty?
a)India
b)China 
c)Israel
d)Iran

Answer: b)China 

Explanation: The People’s Republic of China has decided to join the UN Arms Trade Treaty which is a global pact to regulate arms sales in the world. While announcing the news, the Chinese government mentioned that it has been committed to efforts to enhance peace and stability in the world.

Source: https://www.jagranjosh.com/

Tags

Nagaraju Gajavelly

My Name Is Nagaraju Gajavelly and I am a Full-Time Blogger having 4 Other Website and One E-Commerce website. I am a Techie who loves technology and Always Updated with Technology.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker