Current Affairs

Current Affairs Quiz 6 | 02/05/2020 | Check Now

Current Affairs Quiz 6: The current affairs quiz 6 in Govtjobspedia.com is going to help you to stay updated in daily current affairs which are useful for most of the Government Jobs 2020.

Current Affairs Quiz 6

Current-Affairs-Quiz-6

1.When will the Maharashtra legislative council elections be conducted?
a)May 23rd
b)May 21st 
c)May 22nd
d)June 1st 

Answer: (b) May 21st 

Explanation: The Maharashtra legislative council elections will be conducted on May 21, 2020. The dates were announced after approval from the Election Commission of India. Maharashtra Governor B S Koshyari had requested the Election Commission earlier on April 30 to announce the election date for the nine vacant seats in Maharashtra’s Legislative Council. 

2.Which among the following brands will soon start making sanitizers?
a)Asian Paints
b)Cisco
c)Samsung
d)Royal Stag

Answer: (a)Asian Paints

Explanation: Asian Paints, India’s largest paint maker, announced on May 1, 2020, that it will start making hand and surface sanitizers under Viroprotek brand. The sanitizers will be made available in the market from next week onwards.

3.Who was appointed as the new Secretary of the Ministry of Women and Child Development on May 1, 2020?
a)Ajay Tirkey 
b)Rabindra Panwar
c)Tarun Bajaj
d)Atanu Chakraborty

Answer: (a)Ajay Tirkey 

Explanation: Ajay Tirkey has assumed charge as the Secretary in the Ministry of Women and Child Development. He is a 1987 batch IAS officer from Madhya Pradesh cadre. He succeeds in Rabindra Panwar who retired on April 30, 2020.

4.Who has been named as the new Economic Affairs Secretary?
a)Ajay Tirkey 
b)Rabindra Panwar
c)Atanu Chakraborty
d)Tarun Bajaj

Answer: (d) Tarun Bajaj

Explanation: Tarun Bajaj has assumed charge as the new Economic Affairs Secretary on May 1, 2020. He has assumed charge at a time when the economy is under severe stress due to the ongoing coronavirus pandemic. He has succeeded Atanu Chakraborty, who retired on April 30, 2020. 

5.Who was awarded the Sir Richard Hadlee Medal during the 2020 New Zealand Cricket Awards announcement?
a)Kane Williamson 
b)Tim Southee
c)Ross Taylor
d)Martin Guptill

Answer: (c)Ross Taylor

Explanation: Ross Taylor was awarded the prestigious Sir Richard Hadlee Medal during the 2020 New Zealand Cricket Awards on May 1, 2020. The awards were conferred in a virtual ceremony. This is the third time that Taylor is being honored with New Zealand cricket’s top awards in the last 10 years. 

6.Legendary footballer Chuni Goswami passed away on April 30, 2020. He had captained the Indian football team to victory in which among the following tournaments?
a)1962 Commonwealth Games
b)1978 Asian Games
c)1974 Asian Games
d)1962 Asian Games

Answer: (d) 1962 Asian Games

Explanation: Legendary Indian footballer Chuni Goswami, who had captained the 1962 Asian Games gold-winning team, passed away on April 30, 2020 after suffering from a cardiac arrest.

7. Who was named the men’s ODI Player of the Year in the New Zealand Cricket awards ceremony 2020?
a)Ross Taylor 
b)Henry Nicholls
c)Kane Williamson 
d)Colin Munro

Answer: (c) Kane Williamson 

Explanation: New Zealand skipper Kane Williamson was named the men’s ODI player of the Year. Williamson also had a hugely successful year, as he scored a total of 578 runs at an average of 82 including two centuries during the ICC World Cup 2019, in which he was named player of the tournament. 

8.All districts of Delhi will fall under which among the following zones?
a)Red 
b)Orange 
c)Green
d)None of the Above

Answer: (a)Red 

Explanation: All districts of Delhi have been identified as red zones, which means that largely the current restrictions will continue to remain even after May 3, 2020.

Also Read:

Tags

Nagaraju Gajavelly

My Name Is Nagaraju Gajavelly and I am a Full-Time Blogger having 4 Other Website and One E-Commerce website. I am a Techie who loves technology and Always Updated with Technology.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker