Current Affairs

Current Affairs Quiz 7 | Weekly Current Affairs | Check Now

Current Affairs Quiz 7: The current affairs quiz 7 in Govtjobspedia.com is going to help you to stay updated in daily current affairs which are useful for most of the Government Jobs 2020.

Current Affairs Quiz 7

Current-Affairs-Quiz-7

1.Who has been appointed as India’s Permanent Representative to the United Nations?
a)Deepak Mittal 
b)Piyush Srivastava
c)TS Tirumurti
d)Jaideep Mazumdar

Answer: c)TS Tirumurti

Explanation: TS Tirumurti appointed as India’s next Ambassador or Permanent Representative to the United Nations on April 29, 2020. Tirumurti is a 1985 batch IFS officer. He will be succeeding Sayyad Akbaruddin, who is due to retire shortly.

2.Who represented India at the “Petersberg Climate Dialogue”?
a)Prakash Javadekar
b)Piyush Goyal
c)PM Narendra Modi 
d)Dr. Harsh Vardhan

Answer: a)Prakash Javadekar

Explanation: Union Minister of Environment, Forest and Climate change Prakash Javadekar attended the 11th session of “Petersberg Climate Dialogue” on behalf of India on April 28, 2020. The dialogue was hosted by Germany and co-chaired by the United Kingdom.

3.According to the GRID 2020 report, how many people were displaced in 2019?
a)2 Million 
b)5 Million 
c)3 Million 
d)4 Million

Answer: (b)5 Million

Explanation: Over 5 million people faced displacements in India in 2019, which is the highest in the world as per the Global Report on Internal Displacement (GRID 2020). The report was released by the Internal Displacement Monitoring Centre. As per the report, 33.4 million people faced displacements in the world due to conflicts and disasters. 

4.Which nation was the top military spender in 2019?
a)China
b)India
c)US
d)Russia

Answer: c)US

Explanation:The United States was the top military spender in 2019, followed by China and then India. The United States spent 732 billion USD for military purposes in 2019, which was 5.3 percent higher than its military expenditure in 2018.

5.Which state’s Chief Minister has launched ‘Jagananna Vidya Deevena’ Scheme?
a)Telangana
b)Andhra Pradesh
c)Tamil Nadu
d)Karnataka

Answer: b)Andhra Pradesh

Explanation: Andhra Pradesh Chief Minister, YS Jaganmohan Reddy launched the ‘Jagananna Vidya Deevena’ Scheme on April 28, 2020 at Tedepalli, in Guntur District of the state. Under the scheme, Rs. 4000 crores have been released along with Rs. 1880 crore towards pending amount left by the earlier government.

6.Which among the following space telescopes celebrated 30 years of its launch on April 24, 2020?
a)Spitzer
b)Astrosat
c)Odin
d)Hubble 

Answer: d)Hubble 

Explanation: NASA’s Hubble Space Telescope celebrated 30 years of its launch on April 24, 2020. Hubble is one of the longest living Space Telescopes in the world. The Hubble Telescope had first detected the evidence of existence of black holes in the centre of the galaxy.

7.Which nation has lost the hosting rights of the 2021 Men’s World Boxing Championship?
a)Germany 
b)India 
c)Japan
d)United States

Answer: b)India 

Explanation: India has lost the hosting rights of the 2021 Men’s World Boxing Championship after the Boxing Federation of India (BFI) failed to pay the host fee to International Boxing Association (AIBA).

8.Which Pakistani cricketer has been banned for 3 years for failing to report corrupt approaches?
a)Umar Akmal
b)Shadab Khan 
c)Asif Ali
d)Imad Wasim

Answer: a)Umar Akmal

Explanation: Pakistani cricketer Umar Akmal was banned by the Pakistan Cricket Board (PCB) on April 27, 2020 for three years. The ban has been imposed on the Pakistani batsmen for failing to report corrupt approaches ahead of the country’s T20 premier league this year.

9. Which nation is looking to make travel exemptions for the Indian cricket team’s tour later this year?
a)South Africa
b)New Zealand
c)Australia
d)England 

Answer: c)Australia

Explanation: The Australian government is looking to make travel exemptions for the Indian team’s tour Down Under later this year to save the Australian cricket board. Cricket Australia, which has laid off almost 80 percent of its employees, is under huge financial pressure in the wake of COVID-9 pandemic.

10.The US Presidential Elections are scheduled to be held on which day?
a)November 3rd 
b)November 4th 
c)November 11th 
d)November 12th 

Answer: a)November 3rd 

Explanation: The US Presidential Elections are scheduled to be held on November 3, 2020. The US President Donald Trump has denied making any changes in the schedule of the US Presidential Elections 2020 amid COVID-19 outbreak.

11.US President Donald Trump has nominated which Indian American as US envoy to the Organisation for Economic Cooperation and Development?
a)Manisha Singh 
b)Pramila Jayapal 
c)Nikki Haley 
d)Ajit Pai

Answer: a)Manisha Singh

Explanation: Indian-American diplomat Manisha Singh has been nominated as the next American envoy to the Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) by US President Donald Trump. Manisha Singh is currently serving as the Assistant Secretary of State for Economic and Business Affairs at the State Department. 

12.The BRICS nations have agreed to allocate how much amount to the New Development Bank (NDB)?
a)$ 15 billion
b)$ 20 billion
c)$ 10 billion
d)$ 25 billion

Answer: (a)$ 15 billion

Explanation: The BRICS nations have agreed to allocate $ 15 billion to the New Development Bank (NDB) so that it could set up a special loan instrument to support the revival of economies and help meet the emergency expenses incurred for responding to the coronavirus pandemic.

Also Read:

Source: https://www.jagranjosh.com/

Tags

Nagaraju Gajavelly

My Name Is Nagaraju Gajavelly and I am a Full-Time Blogger having 4 Other Website and One E-Commerce website. I am a Techie who loves technology and Always Updated with Technology.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker