Current Affairs

Current Affairs Quiz 9 | 12/05/2020 | Check Now

Current Affairs Quiz 9: The current affairs quiz 9 in Govtjobspedia.com is going to help you to stay updated in daily current affairs which are useful for most of the Government Jobs 2020.

Current Affairs Quiz 9

Current-Affairs-Quiz-9

1.When is National Technology Day observed?
a)May 11th 
b)May 12th 
c)May 10th 
d)May 9th 

Answer: a)May 11th 

Explanation: National Technology Day is observed every year on May 11. It is observed to commemorate India’s technological advancements. The day’s theme this year is ‘ Focusing on Rebooting the economy through Science and Technology.’

2.The WHO and UN Postal Agency released a commemorative stamp on May 9th to mark the 40th anniversary of the eradication of which disease?
a)Measles
b)Polio 
c)Big Foot 
d)Small Pox

Answer: d)Small Pox

Explanation: The World Health Organisation and the UN Postal Agency released a commemorative stamp on May 9, 2020 to mark the 40th anniversary of the eradication of smallpox. The smallpox eradication campaign was initiated by WHO in 1967. Finally in 1980, WHO declared the eradication of smallpox from the world. 

3.The birth anniversary of Maharana Pratap Singh I was observed on May 9. Rana was the 13th King of which kingdom?
a)Mewar
b)Amber
c)Kutch
d)Gogunda 

Answer: a)Mewar

Explanation: Maharana Pratap Singh was the 13th king of Mewar (the present Rajasthan). He was born on May 9, 1540. Maharana is known for his bravery during the Battle of Haldighati, which he fought against the forces of Mughal Emperor Akbar and lost.

4. The AIIB has approved how much funds for India’s “COVID-19 Emergency Response and Health Systems Preparedness Project”?
a)USD 800 million
b)USD 700 million
c)USD 500 million
d)USD 350 million

Answer: (c) USD 500 million

Explanation: The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) signed an agreement with the Indian government on May 8, 2020 to provide funds worth USD 500 million to support India’s “COVID-19 Emergency Response and Health Systems Preparedness Project”. 

5.Which state government has launched the ‘Pravasi Rahat Mitra’ app for the migrant workers?
a)Madhya Pradesh
b)Uttar Pradesh 
c)Rajasthan 
d)Gujarat 

Answer: b)Uttar Pradesh 

Explanation: The Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath on May 8, 2020, launched the ‘Pravasi Rahat Mitra’ app for the migrant workers of the state who have been returning from other states amid the lockdown.

6. Which state has banned pan masala containing Magnesium Carbonate for 1 year?
a)Maharashtra 
b)Telangana
c)Odisha
d)Jharkhand

Answer: d)Jharkhand

Explanation: The Jharkhand state government on May 8, 2020, issued an order banning the manufacture, storage, distribution, or sale of Pan Masala containing Magnesium Carbonate in the state for a period of one year. 

7. Which institute has developed India’s first indigenous antibody detection kit for COVID-19?
a)NIV
b)IIT Madras
c)IISc Bengaluru
d)DRDO

Answer: a)NIV

Explanation: The National Institute of Virology (NIV) in Pune has successfully developed India’s first indigenous antibody detection kit for novel coronavirus. Union Health Minister Harsh Vardhan said that the antibody test will play a significant role in surveillance for COVID-19 infection.

8.Indian Railways will be re-opening passenger train services from which date?
a)May 13th 
b)May 12th 
c)May 11th 
d)May 15th 

Answer: (b)May 12th 

Explanation: The Indian Railways has announced the gradual restart of special passenger train services from May 12, 2020. Initially, 15 pairs of trains will ply with passengers on board. Out of these, 14 trains will start from tomorrow and the 15th one will start from May 13th.

Source: https://www.jagranjosh.com/

Tags

Nagaraju Gajavelly

My Name Is Nagaraju Gajavelly and I am a Full-Time Blogger having 4 Other Website and One E-Commerce website. I am a Techie who loves technology and Always Updated with Technology.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker